Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren

Met een landelijke dekking vanaf de Belgische grens tot aan Duitsland zijn er in elke regio vrijwilligers van het EHBZ team (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) beschikbaar voor de beste zorg van gestrande zeezoogdieren. Elke vrijwilliger heeft een meerdaagse opleiding gevolgd bij een van de opvangcentra en wordt elk jaar bijgeschoold.

Per melding wordt nauw overleg gepleegd met het dichtstbijzijnde opvangcentrum en indien nodig tot opvang overgegaan. Opvang is lang niet altijd nodig, een zeehond kan ook gewoon uitrusten op het strand. Een moederloze pup is niet altijd moederloos. In zo’n geval wordt de zeehond 24 uur geobserveerd waarna alsnog kan worden besloten het dier te helpen.

Verhalen van onze vrijwilligers

De eerste zware storm van het jaar, het waait windkracht 9 voor de kust van Zeeland. Er komt een melding van een jonge grijze zeehond op het strand van Burg-Haamstede. Met de auto trotseren we het strand vanaf Renesse, een zandstorm van een meter hoog raast over het strand. Het is moeilijk zoeken en je moet oppassen dat je het jonge dier onder deze omstandigheden niet over het hoofd ziet. Uit eindelijk vinden we het jonge dier wat met de ogen dicht en de rug naar de wind probeert de storm te overleven. Na onderzoek en wegen van het dier blijkt deze in goede conditie en wordt besloten het dier naar een beschutte plek te brengen. De 24 uurs observatie gaat van start, een aantal uren later is de wind wat minder geworden en blijkt het dier zijn eigen weg weer te hebben gekozen.

MarcoRegio Zuid

EHBZ-ers staan dag en nacht klaar voor een dier in nood.
Een fijn gegeven, zeker toen ik als regio coördinator rond middernacht een telefoontje kreeg. Ik kreeg een inspecteur van Rijkswaterstaat aan de telefoon die meldde dat er een witte zeehond over de Afsluitdijk (snelweg A7!) kroop.
Dit was een situatie die direct ingrijpen vergde. Niet alleen omwille van het welzijn van dit dier, maar het vormde ook een enorm risico voor de weggebruikers op de snelweg.
Gelukkig was er een team EHBZ-ers in de buurt die direct ter plaatse zijn gegaan. De begeleiding van andere hulpverleners maakte dat we snel ter plaatse konden zijn. Als coördinator nam ik het contact met de eenheden en het opvangcentrum op me.
Dit teamwerk zorgde voor een snel, veilig en succesvol ingrijpen. Prachtig om je gezamenlijk zo in te zetten!

Arnoutregio coördinator midden
Bel nu